Rijeka bez barijera

U sklopu kampanje Hrvatska volontira, 18. svibnja je u Rijeci provedena akcija Rijeka bez barijera, u organizaciji Udruge PaRiter i Volonterskog centra Udruge SMART. Rijeka se tako pridružila nacionalnoj kampanji u kojoj, u organizaciji oko dvije stotine organizacija, sudjeluje više tisuća volontera, u oko dvije stotine različitih aktivnosti.

Cilj akcije Rijeka bez barijera je na podizanje svijesti građana i građanki o problemima koje arhitektonske prepreke te vozila parkirana na pločnicima predstavljaju za određene skupine pješaka (osobe s invaliditetom, roditelji s dječjim kolicima, starije osobe). Označavanjem arhitektonskih barijera naljepnicama, koje otežavaju svakodnevicu brojnim građanima, željelo se ukazati na važnost prilagođavanja različitih institucija skupinama koji se, primjerice, ne mogu kretati stepenicama. U isto vrijeme na nepropisno parkirana vozila, najčešće ona koja su parkirana na pločnicima, postavljeni su letci s informacijama o prepreci koju takva vozila predstavljaju te načinu na koji onemogućavaju slobodno kretanje pješacima, s ciljem senzibilizacije samih vozača.

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”Rijeka bez barijera”]

 

Tijekom akcije na štandu na Korzu, volonteri su također građanima dijelili letke i naljepnice, koje su sami mogli zalijepiti ili ostaviti na automobilima te su im pružili informacije o tome što su arhitektonske barijere i s kojim se problemima određene skupine zbog njih susreću te na koji način one, određenim skupinama, predstavljaju, često teško savladivu, prepreku ka punom uključenju i sudjelovanju u životu zajednice, posebice osobama s invaliditetom. Vizualnim označavanjem nepristupačnih mjesta u širem centru grada ujedno je stavljen naglasak na potrebu za jačim angažmanom institucija po ovome pitanju, ali i potrebe individualnog promišljanja kod vozača, vlasnika ugostiteljskih i poslovnih prostora i sl.

U akciji Rijeka bez barijera sudjelovali su brojni volonteri, građani, ali i učenici Prve riječke hrvatske gimnazije, Srednje talijanske škole, Ekonomske škole Mije Mirkovića, Učeničkog doma Podmurvice te Strojarsko – brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja.  Mladi građani, budući donositelji odluka i aktivni društveni sudionici, na taj način su također stekli uvid u ovaj, još uvijek nedovoljno naglašen problem, što cijeloj akciji, ali i kampanji Hrvatska volontira daje dodatnu težinu, jer se kroz ovakve aktivnosti stvaraju odgovorni, educirani i informirani ljudi, koji su svakako zalog bolje, a za ranije navedene skupine, možda i lakše budućnosti.