Treću godinu zaredom Rijeka je ustala PROTIV nasilja prema ženama

Jučer se na Kazališnom trgu u Rijeci točno u podne održala manifestacija Rijeka ustaje,  kojom se grad Rijeka pridružio brojnim hrvatskim i svjetskim gradovima koji su, u sklopu globalne kampanje One Billion Rising (Milijarda ustaje), kroz pjesmu i ples poručili “Ne! nasilju prema ženama”.

Ova najveća globalna kampanja protiv nasilja prema ženama i djevojčicama održava se svake godine 14. veljače, na Valentinovo, s jasnom porukom da ljubav nije nasilje. Kampanja One Billion Rising ove je godine stavila u fokus borbu protiv eksploatacije žena, bilo to ekonomsko, seksualno, socijalno ili kulturološki.

Organizatorice su u kratkom govoru upozorile da je čak 11.4 milijuna žena i djevojčica žrtve prisilnog rada, da u više od 90 država širom svijeta žene nemaju jednaka prava prema posjedovanju u korištenju zemlje te da u većini zemalja još uvijek zarade prosječno samo 60-75% plaće koju zarade muškarci. Osim toga, upozorile su i na činjenicu da je preko 60 milijuna djevojčica prisiljeno na brak prije 18 godine te da je trgovanje ljudima u svrhu seksualne prodaje žena i djevojčica najbrže rastuća kriminalna aktivnost koja generira profit.

U organizaciji udruga PaRiter i SOS telefon, ispred HNK Ivana pl. Zajca otplesana je  koreografija na pjesmu Break the Chain, službenu pjesmu kampanje. Ples su već tradicionalno predvodile plesne grupe Flame i Lost in Wonderland, a u plesu su im se pridružile članice i članovi udruga, volonteri i volonterke te ostali građani i građanke.

Uz to, organizatorice su kratkim osvrtom podržale LGBTIQ zajednicu i osudile subotnji napad na klub Super Super u Zagrebu te poručile da ljubav jest i ostaje jača od mržnje!