Budi knjiga u živoj knjižnici!

For English click here.

Jesi li lezbijka, pripadnica vjerske manjine ili beskućnica i … diskriminiraju te radi toga?

Svakodnevno se susrećeš s predrasudama i stereotipima? Dosta ti je? Uključi se u živu knjižnicu!  Udruga PaRiter poziva predstavnice manjinskih skupina i drugih diskriminiranih skupina na sudjelovanje u projektu Živa knjižnica: Priče koje pišu žene

Živa knjižnica je slična “običnoj” knjižnici: čitatelji/ce odaberu knjigu, odnosno osobu s kojom žele razgovarati, te je nakon “čitanja” (razgovora koji traje oko 30 minuta) “vrate na policu”. Neposrednim, otvorenim i prijateljskim razgovorom između čitatelja/ica i živih knjiga na inovativni način se mijenjaju dotadašnji stavovi, smanjuju negativne tenzije, te jača empatija prema drugima i drugačijima.

Zvuči zanimljivo i želiš sudjelovati?

Odlično! Tražimo:

– predstavnice etničkih i/ili rasnih skupina, te nacionalnih i/ili vjerskih manjina

– predstavnice seksualnih i rodnih manjina

– žene s nekim oblikom invaliditeta

– žene koje imaju više od troje djece,

– žrtve nehumanog poroda

– žene koje su postale majke prije punoljetnosti

– izbjeglice i migrantice

– žene u “muškom” poslu, kao i one koje su se odlučile na karijeru

– žrtve mobbinga

– žrtve obiteljskog nasilja

– žene koje su abortirale

i sve one koje se prepoznaju i voljele bi obogatiti našu knjižnicu svojom životnom pričom!

Ako ne govorite hrvatski i mislite da će vam strani jezik predstavljati problem, ne brinite – naši/e volonteri/ke prevoditelji/ce će se pobrinuti da jezik ne bude barijera.

Odabrane volonterke ćemo intevjuirati i educirati o fenomenu žive knjižnice, kako bi ih upoznale s konceptom. Trening će biti održan u nedjelju, 28. veljače od 10 do 15 sati, nakon kojeg su planirane dvije knjižnice: 4. ožujka na Medicinskom fakultetu u Rijeci i drugu 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, od 15-19 sati u Narodnoj čitaonici u Rijeci. Prva živa knjižnica je osmišljena kao druženje studenata/ica i živih knjiga, dok će druga biti otvorena za javnost.

Ako smo uspjele privući tvoju pažnju, javi nam se na udrugapariter@gmail.com ili na 097 6496 285. Bit će nam drago čuti tvoju priču!